Yoğun iş temposu, yaşanan gelişmeler ve kişilerin yaşadığı sosyal, ekonomik ve psikolojik sıkıntılar zaman zaman bazı sorunlara sebep olabilir. Çağımızda oldukça yaygın hale gelen erteleme hastalığı da bunlardan biridir. Kişinin sorumluluk ve görevlerinde ciddi bir aksamaya sebep olan bu durumla mücadele etmek ise çeşitli yollarla mümkündür.

Erteleme Hastalığı Nedir?

Gençler arasında daha yaygın görülse de her yaştan insanda rastlanabilen erteleme alışkanlığı, kişilerin yaşamlarını olumsuz etkiler. Procrastination olarak da bilinen bu durumda, kişi yapması gereken işleri ve görevleri geciktirir ya da yapmaktan kaçınarak süresiz olarak ertelemeye başlar. Zamanla her işi son dakikaya bırakma, sürekli düzensizlik, aksayan sorumluluklar ve ağırdan alma gibi durumlar ortaya çıkar.

Erteleme Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Toplumda oldukça yaygın olan ve iş, ev ve okul gibi birçok farklı alanda görülebilen erteleme hastalığı belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Yaş, hayat şartları gibi faktörler de bu belirtileri etkileyebilir. Ancak en yaygın görülen belirtiler şu şekildedir:

  • Erteleme alışkanlığı
  • Mazeret üretme
  • Kararsızlık
  • Stres
  • Kaygı
  • Son dakikaya bırakma
  • Motivasyon eksikliği

Sürekli erteleme hastalığı ile kişinin günlük alışkanlıkları değişirken, sorumlulukların aksaması da oldukça yaygın görülen sonuçlardandır.

Erteleme Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

Toplumda oldukça sık görülen erteleme hastalığının sebepleri kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Özel hayatta yaşanan çeşitli sorunlar, otoriter bir aile ya da iş ortamı, çocukluktan beri kaygılara sahip olmak, sürekli baskıya maruz kalmak ve takdir edilmemek zamanla bu hastalığın ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Özellikle iş hayatında yaygın olarak rastlanan iş erteleme hastalığı iş yaşamında daha büyük sorunlara sebep olur. Patronlara ve diğer çalışanlara karşı düşülen durum, yaşanan sorunların artmasına yol açarken, hastalığın ciddi boyutlara ulaşması durumunda iş hayatının son bulması gibi daha büyük sonuçlara da neden olabilir. Bu yüzden bu hastalığa yakalananların, çeşitli yöntemlerle mücadele ederek bu durumdan kurtulmaları elbette mümkündür.

Erteleme Hastalığından Kurtulmak Mümkün Mü?

Günümüzde birçok kişide rastlanan erteleme hastalığı nedenleri göz önüne alınarak belirli bir ölçüde tedavi edilebilir. Bu yüzden, kurtulması mümkün olan bu hastalığa yakalandığınızı düşünüyorsanız mutlaka gereken tedbirleri almalı ve bir an önce mücadeleye başlamalısınız. Aksi takdirde, sosyal hayatınız, ev yaşantınız ve iş hayatınız ciddi şekilde olumsuz etkilenebilir. Bunun erkenden önüne geçmek için hemen erteleme hastalığından kurtulmak için yapılması gerekenleri öğrenerek başlayabilirsiniz. İşte erteleme hastalığından kurtulmanın yöntemleri:

  • Her hastalıkta olduğu gibi erteleme hastalığında da bu hastalıktan kurtulmak için bu hastalığı kabul etmeniz gerekir.
  • Konsantrasyon ve neleri istediğinizi belirleme ise önemli olan ikinci adımdır. 
  • Erteleme hastalığı yüzünden karşılaştığınız zorlukları ve yaşamınızda olan olumsuzlukları not alın. Bunları her gün okuyarak size ne kadar zarar verdiğini görün.
  • Ertelemenin asıl sebeplerini bularak mümkün olduğunca ortadan kaldırmaya çalışın.
  • İşlerinizi planlayın ve zamanlara ayırın.
  • Yaptığınız işten keyif almanızı sağlayacak çeşitli taktikler geliştirin.

Erteleme alışkanlığından kurtulabilmek için önce bu durumu yenmek istediğinizi kendinize kabul ettirmelisiniz. Kendinize inanarak ve bu alışkanlıktan kurtulmak için elinizden geleni yaparak kısa sürede gelişme gösterebilirsiniz. Eğer bu konuda kendinize güvenemiyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz. Böylece, bu süreçte çeşitli profesyonel yöntemlerle kısa sürede ilerleme kaydedebilirsiniz.