İş dünyasında birbirinden farklı kavramlara rastlamak mümkündür. Çünkü bu her mesleğin farklı görev ve sorumluluk vardır. Sürdürülebilirlik raporlama standartları da bu kavramlardan biri olarak öne çıkar. Günümüzde kurumsal sürdürülebilirlik eğitimleri ile raporlama standartları hakkında daha derin bir şekilde bilgi edinmek mümkündür.

Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları Nedir?

Türkiye sürdürülebilirlik raporlama standartları (TSRS), Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nca yayınlanmış olan kararlar uyarınca tabi olan işletmelerin sürdürülebilirlik raporlamalarında uymaları beklenen genel esasların ve hükümlerin yer aldığı standartlar serisi olarak tanımlanabilir. 

Söz konusu standartlar serisinin amacı büyük işletmelerin sürdürülebilirlik raporlamasıyla yeşil finansmana ulaşmasını basit hale getirmek ve yatırım alma kabiliyetlerini geliştirmek olarak açıklanabilir. Standartlar serisi S1: Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Hükümler ve TSRS 2 Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Hükümler şeklinde iki farklı kısımdan meydana gelir.

Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları, Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu’nun yayınladığı IFRS S1 General Requirements for Disclosure of Sustainability Related Financial Information ve IFRS S2 Climate-related Disclosures baz alınmak suretiyle oluşturulmuştur. 

Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları Hangi İşletmeler için Zorunlu Kabul Edilir?

20.12.2023 tarihli 32414 Resmî Gazete sayılı TSRS Uygulama Kapsamına İlişkin Kurul Kararı uyarınca:

  • Yıllık net satış hasılatı 1 milyar TL
  • Aktif toplamı 500 milyon TL
  • Çalışan adeti 250 üzeri 

kriterlerinden minimum ikisinin eşik değerlerini art arda iki raporlama döneminde aşmış olan kuruluş, kurum ve işletmelerin bu raporu hazırlamaları zorunludur.

Sürdürülebilirlik Rapor zorunluluğu bulunmayan ancak bu raporu arzuya bağlı olarak hazırlama yetkisine sahip olan kurum, işletme ve kuruluşlar da şu şekilde sıralanabilir:

  • Kolektif yatırım kuruluşları
  • Yatırım kuruluşları
  • Merkezi takas kuruluşları
  • Portföy Yönetim Şirketleri
  • Merkezi Saklama Kuruluşları
  • İpotek Finansmanı Kuruluşları
  • Veri depolama kuruluşları
  • Bir borsada ya da teşkilatlanmış öteki piyasalarda işlem görmeyen, halka arz edilmeksizin pay dışında sermaye piyasası aracı ihraç etmekte olan yahut bu maksatla SPK’ça onaylanan ihraç belgeli anonim şirketler
  • Kıymetli madenler aracı kurumları
  • TMSF bünyesinde yer alanlar dışında kalan bankalar
  • İştigal eden şirketler
  • Kıymetli maden üretimi ve ticaretiyle iştigal etmekte olan şirketler
  • Borsa İstanbul piyasalarında etkinlik göstermesine müsaade edilen şirketler
  • Bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi çerçevesinde etkinlik gösteren reasürans, sigorta ve emeklilik şirketleri.

TSRS Raporu Nasıl Düzenlenir?

TSRS sürdürülebilirlik raporu düzenleme süreci içerisinde belirlenmiş olan standartlara tümüyle uymak çok önemlidir. İki raporlama döneminde üç temel eşik değeri aşan kurum, işletme ve kuruluşlar TSRS Sürdürülebilirlik Raporu sunma mecburiyetindedir. Eşik değerinin üstüne çıkılması, şirketlerin son iki seneye ait olan finansal tablolarındaki aktif toplamlar ve senelik net satış rakamlarıyla çalışan adedi üzerinden değerlendirilir.

Sürdürülebilirlik raporlaması düzenlenirken farklı yöntemlere başvurmak mümkündür. Çünkü pek çok farklı standart mevcuttur ve her şirket kendi gereksinimlerini göz önünde bulundurarak en doğru seçimi yapabilir. Bununla birlikte raporlama yöntemi ve frekansı da tümüyle şirketin tercihine bırakılmıştır. Sürdürülebilir finans eğitimleri ile raporlama yapmak çok daha kolay hale gelebilir. 

Standartlar arasında herhangi bir değişiklik olmasa dahi genel olarak şirketin kaynak tüketimi, insan hakları, yaşam şartları ve çevre politikalarıyla ilgili kriterlerin yer aldığı söylenebilir. Söz konusu standartlar çerçevesinde gereken çalışmalar gerçekleştirilir ve riskler belirlenir. Düzenleyici ve önleyici birtakım tedbirler alınır ve sonuçlar raporlanır. Tüm bu süreçlerde uluslararası geçerliliğe sahip üç temel rehber bulunur. Bunlardan ilki Küresel Raporlama Girişimidir. Bunu takip eden rehberler ise Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü Standartları ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’dir.