Hızla gelişen teknoloji ve geleceğe yönelik süreçlere hakim olması gerekenlerden biri de proje ekibidir. Dolayısıyla proje yönetimi ekibinde yer alanların bu anlamda kendilerini geliştirmiş ve yetkinliklerini kanıtlamış olmaları önemlidir. Bu yetkinliği göstermenin bir yolu ise PMP sertifikası sahibi olmaktır.

PMP sertifikası nedir, nasıl alınır ve ne işe yarar gibi soruların cevaplarını merak edenler oldukça fazladır. PMP ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi yazının devamında bulabilirsiniz.

 

PMP Sertifikası Nedir?

Project Management Professional sertifikası olarak da bilinen PMP sertifikası, dünya genelinde kabul gören ve geçerliliği olan önemli sertifikalardan biridir. 2017 yılı verilerine göre dünya genelinde PMP sertifikasına sahip olanların sayısı yaklaşık 2 milyon civarındadır.

PMP Sertifikası, hızlı teknolojik gelişmelerin yaşandığı günümüz dünyasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Teknolojik gelişmeler, geleceğe yönelik süreçler ve proje yönetiminde hızlı, etkin ve öngörülebilir olma gerekliliği, PMP sertifikasının değerini artırır. İşverenler tarafından da proje ekibi ve proje yönetim grubunun bu sertifikaya sahip olması önemli bir özellik olarak görülür.

 

PMP Sertifikası Nasıl Alınır?

 

PMP sertifikası, işverenler için önemli hale geldiğinden, birçok kişi bu sertifikayı almak ister. PMP sertifikası almak isteyenler, öncelikle başvuruda bulunmalıdır. PMP sertifikası şartları arasında yer alan noktalara dikkat edildiği sürece başvuru gerçekleştirilebilir. Temel olarak 2 şartı olan PMP sertifikası şartları:

 

  • Proje yönetimi deneyiminin olması
  • Proje yönetimi eğitimi almış olmak

Bu nedenle, proje yönetimi deneyimi ve eğitimi olmayanlar için bu sertifikayı almak başlangıçta zor olabilir. Bu ön koşulları sağlayan adaylar, PMP başvurularını tamamlayabilirler. Başvurusu onaylanan adaylar, yaklaşık 1 yıl içinde PMP sertifikası sınavına girerek başarılarını göstermelidir. Bu sınavı başarıyla geçen adaylar, PMP sertifikası almaya hak kazanırlar.

PMP sertifikası için gerekenler ise denetleme ile kontrol edilir. Bu aşamada adaylardan temel olarak iki doküman istenir. Bunlardan ilki geçmiş deneyimlere yönelik evraklardır. İşveren veya yöneticilerinizden aldığınız referans mektubu bu belgeler arasında yer alabilir. İkinci olarak, proje yönetimi eğitimi ile ilgili alınmış belgeler istenir. PMP sertifikası eğitimi ile ilgili kurslara katılım ve başarı belgeleri yeterli olur.

PMP Sertifikasının Önemi

Kariyerinde ilerlemek ve rakiplerinden ayrılarak ön plana çıkmak isteyen kişilerin kendilerini farklı kılmaları gerekir. Proje yönetimi iş yerlerinin ve iş süreçlerinin en önemli ve stratejik alanlarından biridir. İşverenler, bu alanda çalıştıracakları kişilerin PMP sertifikasına sahip olmasına önem verirler. Bu sayede, proje yönetimi ekibine aldıkları kişilerin ne kadar verimli olabileceğini değerlendirerek tercih yaparlar.

Proje yönetimi, iş imkânlarına olumlu katkılar sağlarken kariyerinizde de emin adımlarla ilerlemenize yardımcı olur. Yeterli ve doğru teknik bilgiye sahip olmak, geleceğe yönelik projelerde etkin rol almak ve gelişmeleri doğru bir şekilde takip edebilmek oldukça önemlidir. Bu sayede hem firmanızı hem de kendinizi daha iyi yerlere getirerek başarılarınızı artırma imkânı elde edersiniz.

Proje yönetimi alanında yer almak isteyenlerin öncelikle PMP sertifikası sahibi olmaları ve iş başvurularını bu şekilde yapmaları oldukça önemli ve etkili olacaktır. Günümüzde fırsatların giderek arttığı proje yönetimi kadrolarında etkin ve öncelikli olarak yer almak isterseniz, PMP sertifikası sınavına girerek başarıyla geçtikten sonra bu sertifikayı elde edebilirsiniz.