Eğitim Verilerinin Analizi ve Öğrenci Başarısını İyileştirme 

Eğitim genel olarak kasıtlı kültürlenmedir. Burada ‘’kasıt’’ olarak belirtilen, beklentileri tesadüflere bırakmayan, bunun sonucunda istenmedik durumları dışarıya iten bir programa işaret edilir. Bu program, her ne kadar doğru ve düzgün şekilde yapılırsa yapılsın, sürecin sonunda bir ölçme ve değerlendirme kontrolü gerçekleştirilmelidir. Eğitimde gerçekleşen ölçme ve değerlendirme kontrolü hem öğrencinin hem de programın etkililiği açısından çok önemlidir. Bu ölçme ve değerlendirme kontrolü, sürecin etkilice yeniden düzenlenmesine de yardımcı olur. Bu değerlendirme yapılırken karşılaşılan en büyük zorluk, geleneksel yöntemden, sürece dayalı alternatif yönteme geçiştir. Öğrenciye ait birden fazla alternatif ölçme aracıyla toplanan verilerin bir arada değerlendirilmesi oldukça güçtür. Bu yüzden, öğrencilere ait tüm verilerin, öğrencilerin başarılarını sağlıklı bir şekilde belirlemede kullanılması, süreç değerlendirme yaklaşımının başarısına yönelik bir adımdır. Günümüzde bilgisayarlar kullanılarak doğru eğitim verileri elde edip doğru eğitim analizleri yapılabiliyor. Bununla birlikte, farklı kaynaklar ile elde edilen büyük miktardaki verilerden, şimdi ve gelecekle ilgili tahminler yapılabiliyor. Böylece, öğrenciler ile ilgili önlemler alınıp öğrenci başarılarını iyileştirme doğrultusunda düzgün adımlar atılabiliyor. 

  • Ölçme ve değerlendirme
  • Eğitimde veri analizleri yapmak
  • Veri analizleri ile öğrenci başarılarını belirlemek

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme

Ölçme, belirli özelliklere sahip varlık veya olayların, bu özelliklerinin derecesini belirleme işlemidir. Değerlendirme ise, ölçmenin ardından elde edilen verilerileri başka ölçütle karşılaştırarak bir sonuca varma işlemidir. Günümüzde pek çok okul ya da eğitim kurumu, kalitelerini ortaya koymak için bu işlemler ile veri analizleri yapmaktadır. Ayrıca bu veri analizleri ve değerlendirmelerle, eğitim programlarının ve öğrencilerin başarılarını belirleyerek geleceğe dair atılacak olan adımlar şekillendirilebiliyor. Eğitimde ölçme ve değerlendirme işleminin çok sayıda nedeni ve amacı vardır. Eğitim için uygulanan metotların başarılı olup olmadığı ve bu başarının hangi öğrenciler için bir başarı sayıldığı bu süreçte çok önemlidir. Eğitimde veri analizleri yapmak, başarısızlıkları belirlemek ve öğrenci başarısını iyileştirme sürecini kolaylaştırır. Başarı derecesinin bilinmesi ya da başarısızlığın nedenlerini ortaya çıkarmak çok önemlidir. Başarı derecesinin ya da başarısızlığın nedenlerinin bilinmesi, ileride uygulanacak metotların planlanmasına yardımcı olur. Eğitimde yapılan ölçme ve değerlendirme özellikle öğrenci, öğretmen ve öğretim uygulamalarına yönelik kullanılış amaçları şunlardır:

  1. Öğrenciyi tanımak ve eğitime dahil etmek.
  2. Öğrencilerin öğrenme düzeylerini belirleyerek öğretimde karşılaşılan güçlük, eksiklik ve hataları ortaya çıkarmak.
  3. Eğitim hizmetlerinin etkinliğini bilmek.
  4. Öğrencilere yönlendirmelerde bulunmak.
  5. Öğrencilerin başarı düzeylerini belirlemek.

Bu ana başlıklar detaylandırılacak olursa, eğitimde veri analizleri, öğrencilerin bireysel farklılıklarını dikkate alarak yeteneklerini ortaya çıkarmak, onları ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerine göre uygun biçimde yönlendirmek için kullanılır. Öte yandan, öğrencilerin süreç boyunca karşılaştıkları güçlükleri ve yetersizlikleri belirleyip bunları iyileştirmeye çalışmak için de veri analizleri yapılır. Geleneksel yöntemlerde bu uygulama daha çok seçmeli ve kısa cevaplı testlerle, yazılı ve sözlü yoklamalar ile yapılıyordu. Günümüzde ise öğrenme sürecine odaklanarak sonuçtan çok öğrencinin yaşadığı öğrenme süreci çeşitli ölçme araçlarıyla veriler elde edilerek analiz ediliyor. 

Öğrenci Başarısını Etkileyen Faktörler

Başarı, istenileni elde etme ve belirlenen hedefe ulaşma olarak tanımlanır. Eğitim perspektifinde düşünüldüğünde başarı, program amaçları ile uyumlu olan tüm davranışların bütünüdür. Diğer bir deyişle öğrenci başarısı, programdaki hedef davranışlarla eşittir. Eğitimde başarı kavramı genel olarak, notlar ve sınav puanlarıyla ifade edilir. Kısacası eğitimdeki başarı, akademik başarıyla ifade edilir. Bu başarı; öğrenme süresi, hafıza gibi zihinsel faktörlerle birlikte, benlik saygısı, kişilik yapısı, öz-yeterlik, motivasyon ve ders çalışma alışkanlıkları gibi faktörlerle de ilişkilidir. Öne çıkan öğrenci başarısını etkileyen bazı faktörler şunlardır: 

  • Benlik algısı: İnsanın ayrı bir varlık olarak kendini fark etmesi algısına benlik algısı denir. Benlik saygısı ise insanın kendini sevmesi, fark ederek hayatına devam etmesi ve kendi iyiliği için çabalamasıdır. Bu da insan hayatının her alanı gibi eğitim yaşantısını da etkilemektedir.
  • Öz Yeterlilik: İnsanın kendi yetenek ve becerilerine inanmasına öz yeterlilik denir. Öz yeterlilik insanın istekliliğini, hedeflere ulaşma çabalarını, güdülenme düzeylerini ve zorluklara rağmen vazgeçmemelerini, analitik düşünme yeteneği doğrudan etkiler. Bu etki eğitim başarısına da yansır.
  • Motivasyon: İnsan düşüncelerini harekete iten ve bu hareketi gerçekleştirirken çeşitli etmenlere bağlı olarak hareket kabiliyetini belirleyen mekanizmaya motivasyon denir. Motivasyonu yüksek öğrencilerin başarılı olduğu bilinmektedir. 
  • Ders Çalışma Alışkanlığı: Düzenli ve sistemli çalışma, not tutma, hatırlama, tekrarlama, sınavlara hazırlanma, yazılı kaynaklardan yararlanma, dikkati bir noktaya toplayabilme ve problem çözme tekniklerinin tümünün kullanıldığı bir çalışmadır. Ders çalışma alışkanlığı olan öğrenciler tekniksel ve beceri bakımından diğer öğrencilerden bir adım öndedir.

 

Öğrenciler İçin Eğitim Verilerinin Analizi 

Öğrenciler için eğitim verilerinin analizini yaparak, başarılarına pozitif etkiler yapılabilir. Bu eğitim verilerinin analizlerini yapmak için izlenebilecek adımlar şu şekildedir:

  • Veri Toplama ve Veriler Işığında İlerleme: Öğrencinin başarısını belirleyen devamsızlık, öğrenme materyalleri kullanımı gibi veriler bir araya getirilir. Toplanan verilerin yapısı, büyüklüğü ve içerdikleri değerlendirilir.
  • Verileri Görünür Hale Getirmek: Öğrenci başarısını belirleyen etmenler görsel hale getirilir. Öğrencinin aktif dağılımlarını ve sınıf genelindeki hareketler incelenir.
  • Veri Ön İşleme: Eksik verilere odaklanıp bu verilere doldurma ve boşaltma stratejisi yapılır. Ters düşen değerler çıkarılır ya da tekrardan incelenir.
  • Özellikler Üzerinden İlerleme: Özelliklerin öğrenci başarısına etkisi değerlendirilir. Hangi özelliğin ne kadar etki ettiği sayısallaştırılır. Öğrenci başarısını iyileştiren yeni özellikler üzerine odaklanılır.
  • Değişkenler Arası İlişki ile Analiz: Öğrenci başarısına etki eden değişkenleri belirleyip bu değişkenler arasındaki ilişki değerlendirilir. Böylece hangi değişkenlerin arasındaki bağın güçlü olduğu ortaya çıkar.
  • Uygulama Seçimi: Başarıyı tahmin edici uygulama seçilir ve bu uygulama çeşitli değerlendirmelere tabi tutulur.
  • Uygulamanın Etkiselliği: Uygulamanın doğruluğu ve nasıl etki yaptığına dair verilere ulaşılır ve uygulama değerlendirildikten sonra karara varılır.
  • Devamlı İyileştirme: Yapılan analizler sonucunda elde edilen veriler güncellenerek ilerlenir. Böylece değişkenlikler gösterenlere yönelik sürekli stratejiler belirlenir ve hatasız bir şekilde eğitime devam edilir.
  • Öğrenci ve Aile Ortaklığı: Öğrenci ve ailelerine elde edilen tüm verilerin bilgilendirilmesi yapılır. Böylece, eğitim performanslarından herkesin haber olur ve başarısızlığa karşı önlem almak kolaylaşır.

 

Dijital Dönüşüm ile Eğitim Verilerinin Analizi

Bilgisayar sayesinde büyük ölçekteki verilerin toplanması, depolanması ve farklı birimlerde depolanan bu verilerin bir araya getirilmesi kolaylaştı. Veritabanlarındaki çoklu verileri değerli bilgiye dönüştürebilmek amacıyla kullanılan bilgisayarlar ile yapılan veri analizleri; mühendislik, tıp, bankacılık, borsa, ticaret, telekomünikasyon, eğitim ve askeri gibi geniş alanlarda karşımıza çıkıyor. Bilgisayarlar yarıdımıyla ayrıntılı şekilde toplanan verilerin değerlendirilmesi ile eğitim stratejilerinin belirlenmesine yönelik stratejiler geliştirilebiliyor. Eğitimde kullanılan bilgisayar teknolojileri ile yapılan veri analizleri son yıllarda öğrenci ve okul değerlendirme süreçlerinde sıkça kullanılmaktadır. Bilgisayar destekli eğitim analizi, öğrenciler, eğitimciler, akademik sorumlular ve yöneticiler için farklı yararlar sağlar. Eğitim sistemindeki bu dijital dönüşüm ile gerçekleştirilen veri analizleri; öğrenci sistemine ve sistemi oluşturan tüm paydaşlara pek çok yarar sağlar. Özellikle, öğrenciler ile ilgili detaylı veriler elde edilip bu yönde atılımlar yapılması kolaylaşıyor. Öğrencinin başarısızlığının nedenleri dijital verilerle ayrıntılı bir şekilde ortaya çıkıyor. Bunun sonucunda eğitimciler, başarısızlığa neden olan tüm etmenleri değerlendirip eğitim uygulamasını daha sağlıklı hale getirebiliyor.